Uthyrningsprocess

Söka lägenhet

Så här fungerar vår uthyrningsprocess i Luleå.

I Luleå är fastigheten byggd med investeringsstöd. Där hyrs lägenheterna ut enligt allmännyttiga principer som utgår från kötid. Kötiden räknas från det datum en bostadsanökan har gjorts. Har man tackat ja till en lägenhet nollställs kötiden. Bor man hos oss räknas kötiden från inflyttningsdatum. Lägenheterna publiceras under lediga lägenheter och erbjuds sedan till den med längst kötid. Läs vidare om den fortsatta processen under steg 3.

Så här fungerar vår uthyrningsprocess på övriga orter.

Steg 1
Först matchas alla registrerade bostadsansökningar som blivit förnyade inom de senaste sex månaderna med den lediga bostaden. Det är därför viktigt att du har gjort en så noggrann och korrekt bostadsansökan som möjligt och även att du förnyar den var sjätte månad. 

Lämna bostadsansökan här. 

Vi hyr ut till personer:

som ska bo i lägenheten stadigvarande och inte tillfälligt
som har betalningsförmåga för den aktuella lägenheten
vars antal som ska bo i lägenheten passar bra till lägenhetens storlek


Vi hyr inte ut till personer

med oreglerade skulder hos kronofogden eller annan kravställare
som inte har skött hyresbetalningar eller stört grannar hos tidigare hyresvärd


Steg 2
Lyckas inte första matchningen mot våra bostadsansökningar så publiceras bostaden på vår hemsida. Du har då möjlighet att lämna en intresseanmälan för den specifika bostaden. Lediga lägenheter hittar du här.


Steg 3
För att anmäla intresse på en ledig lägenhet klickar du på adressen för önskad lägenhet för att se mer information och gör din intresseanmälan där. Intresseanmälan kan göras på tre lägenheter åt gången. Tänk på att endast intresseanmäla på de lägenheter som du vill bo i. Tackar du nej till tre lägenhetserbjudanden inom ett år kommer du inte bli utvald för lägenhetsvisning under sex månader.


Erbjudande och visning
Vi skickar ut erbjudande om lägenhetsvisning till upp till tre personer. Därefter vill vi ha ett ja- eller nej-tack. Om lägenheten inte var något för dig är det ändå viktigt att du svarar på erbjudandet. Om man inte svarar på erbjudandet räknas det som ett nej-tack och efter tre nej-tack inom ett år blir man inte utvald för fler lägenhetsvisningar under sex månader.

Steg 4
Tacka ja till erbjudande och kontraktsskrivning
Bland de sökande som tackar ja efter visning kommer en kund att bli erbjuden kontraktsskrivning. Vi tar alltid en kreditkontroll och referenser innan vi erbjuder ett kontrakt. Har man en tidigare hyresskuld eller betalningsanmärkning blir man inte godkänd. Tänk på att bara tacka ja till en lägenhet som du verkligen vill bo i. Vi godkänner inga byten före man har bott i ett år.Inflyttning

Tillträde
När det väl är dags att flytta in har du tillträde till lägenheten från och med klockan 12.00 den dag hyresavtalet börjar gälla. Är detta en lördag, söndag eller helgdag är det inflyttning kl. 12.00 första vardagen därefter.

Besiktning
Besiktning av lägenheten sker i samband med avflyttning. Det är den utflyttande hyresgästen som bokar besiktningen med fastighetsägaren. Kopia av besiktningsprotokollet finns att få när du hämtar ut nycklarna. Om du upptäcker en skada i lägenheten som inte finns på besiktningsprotokollet måste du höra av dig inom en vecka efter inflyttning.

Elabonnemang
För boende i Piteå skriver vi över elabonnemanget på dig innan du flyttar in. I Älvsbyn kontaktar du själv Vattenfall och tecknar ett abonnemang. I Luleå undermäts elen och du debiteras för din förbrukning i efterhand.


Internet och TV
I alla fastigheter finns internetanslutning indraget i huset. I Piteå är det Pite Stadsnät, I Luleå Lunet och i Älvsbyn Älvsby Stadsnät.  Du tecknar abonnemang själv. På Strömbacka Strand , Storgatan 18 och Prästgårdsgatan 5 ingår internetanslutning i hyran. 

De flesta hus har Telenors kabelTV. Där ingår paketet T1 Bas. På Strömbacka strand och i Hortlax kommer TV-lösningen från Telia och ett tiotal kanaler ingår i hyran. På Bindningen i Luleå, Ljungheden,  Storgatan 18 och Prästgårdsgatan 5 ingår TV från Telia med ett basutbud. I Älvsbyn är fastigheten uppkopplad mot stadsnätet och basutbud på TV:n kommer från Boxer. I Luleå är fastigheten uppkopplad mot Lunet där man tecknar sitt eget abonnemang.

Nycklar
Vid inflyttningen får du tre originalnycklar till lägenheten och ibland även extra nycklar till port, tvättstuga, motorvärmare mm. Tänk på att nycklar är en värdehandling och att det kan bli kostsamt om du tappar bort en nyckel