• SÖKA LÄGENHET OCH INFLYTTNING

Söka lägenhet

Så här fungerar vår uthyrningsprocess:

Steg 1

Först matchas alla registrerade bostadsansökningar som blivit förnyade inom de senaste sex månaderna med den lediga bostaden. Det är därför viktigt att du har gjort en så noggrann och korrekt bostadsansökan som möjligt och även att du förnyar den var sjätte månad. Har du fortfarande inte gjort någon bostadsansökan hos oss så kan du göra det här

Vi hyr ut till personer:

  • som ska bo i lägenheten stadigvarande och inte tillfälligt
  • som har betalningsförmåga för den aktuella lägenheten
  • vars antal som ska bo i lägenheten passar bra till lägenhetens storlek

 

Vi hyr inte ut till personer

  • med oreglerade skulder hos kronofoden eller annan kravställare
  • som inte har skött hyresbetalningar eller stört grannar hos tidigare hyresvärd

 

 

Steg 2

Lyckas inte första matchningen mot våra bostadsansökningar så publiceras bostaden på vår hemsida. Du har då möjlighet att lämna en intresseanmälan för den specifika bostaden. Publicerade lägenheter hittar du här

För att anmäla intresse på en ledig lägenhet klickar du på adressen för önskad lägenhet för att se mer information och gör din intresseanmälan där. Intresseanmälan kan göras på tre lägenheter åt gången. Tänk på att endast intresseanmäla på de lägenheter som du vill bo i. Tackar du nej till tre lägenhetserbjudanden inom ett år kommer du inte bli utvald för lägenhetsvisning under sex månader.

Steg 3

Erbjudande och visning
Vi skickar ut erbjudande om lägenhetsvisning till upp till tre personer. Därefter vill vi ha ett ja- eller nej-tack. Om lägenheten inte var något för dig är det ändå viktigt att du svarar på erbjudandet. Om man inte svarar på erbjudandet räknas det som ett nej-tack och efter tre nej-tack inom ett år blir man inte utvald för fler lägenhetsvisningar under sex månader. 

Steg 4

Tacka ja till erbjudande och kontraktsskrivning
Bland de sökande som tackar ja efter visning kommer en kund att bli erbjuden kontraktsskrivning. Vi tar alltid en kreditkontroll och referenser innan vi erbjuder ett kontrakt. Har man en tidigare hyresskuld eller betalningsanmärkning blir man inte godkänd.

 

Inflyttning

Tillträde

När det väl är dags att flytta in har du tillträde till lägenheten från och med klockan 12.00 den dag hyresavtalet börjar gälla. Är detta en lördag, söndag eller helgdag är det inflyttning kl. 12.00 första vardagen därefter.

Besiktning

Besiktning av lägenheten sker i samband med avflyttning. Det är den utflyttande hyresgästen som bokar besiktningen med fastighetsägaren. Kopia av besiktningsprotokollet finns att få när du hämtar ut nycklarna. Om du upptäcker en skada i lägenheten som inte finns på besiktningsprotokollet måste du höra av dig inom en vecka efter inflyttning.

Elabonnemang

För boende i Piteå skriver vi över elabonnemanget på dig innan du flyttar in. I Älvsbyn kontaktar du själv Vattenfall och tecknar ett abonnemang. I Luleå undermäts elen och du debiteras för din förbrukning i efterhand.

Värme och vatten

Kostnad för uppvärmning ingår i hyran. Kostnaden för varm- och kallvatten ingår i hyran i vissa fastigheter, i andra debiteras du för din förbrukning. De flesta fastigheter är anslutna till kommunens fjärrvärme.

Internet och TV

I de flesta fastigheter finns internetanslutning indraget i huset. Du tecknar abonnemang själv. På Strömbacka Strand , Storgatan 18 och Prästgårdsgatan 5 ingår internetanslutning i hyran. De flesta hus har Telenors kabelTV. Där ingår paketet T1 Bas. På Strömbacka strand kommer TV-lösningen från Allente och ett tiotal kanaler ingår i hyran. På Bindningen i Luleå, Ljungheden, Storgatan 18 och Prästgårdsgatan 5 ingår TV från Telia med ett basutbud. I Älvsbyn är fastigheten uppkopplad mot stadsnätet och basutbud på TV:n kommer från Boxer. I Luleå är fastigheten uppkopplad mot Lunet där man tecknar sitt eget abonnemang.

Nycklar

Vid inflyttningen får du tre originalnycklar till lägenheten och ibland även extra nycklar till port, tvättstuga, motorvärmare mm. Tänk på att nycklar är en värdehandling och att det kan bli kostsamt om du tappar bort en nyckel