• SÖKA LÄGENHET OCH INFLYTTNING

Söka lägenhet

För att söka lägenhet hos oss fyller du i en intresseanmälan här på hemsidan. Därefter får du höra av dig regelbundet till vår hyresförmedling på 0911-23 07 00 eller på hyresformedling@bdfast.se. Har du inte hört av dig på ett år så tas intresseanmälan bort.

Vi har inget kösystem. Under förutsättningar att det inte finns några betalningsanmärkningar eller att det finns anmärkningar på tidigare boende, gör vi ett urval som bygger på en helhetsbedömning. Vi tar bland annat hänsyn till att boendet ska passa dina behov och vara en långsiktig lösning för oss som bostadsbolag. Storleken på lägenheten, kostnaden för lägenheten samt hur hyresgästsammansättningen ser ut i fastigheten påverkar också. Vi ser gärna att du som redan är hyresgäst vill bo kvar hos oss. Därför kan du få förtur till lediga lägenheter. Du söker på samma sätt som övriga.

Om du blir erbjuden en lägenhet får du möjlighet att titta på lägenheten. Därefter är det viktigt att du tackar ja eller nej. Om du tackar ja gör vi en ekonomisk bedömning, du ska ha bra referenser från tidigare hyresvärd och ha en god ekonomi. God ekonomi innebär att du ska ha en fast disponibel inkomst, stor nog att betala din hyra och inte ha betalningsanmärkningar eller oreglerade skulder. Vi tar alltid kredit- och referensupplysning. När du fått lägenhet hos oss är det dags att skriva kontrakt. Det är alltid du som bor i lägenheten som ska stå på kontraktet. Glöm inte att ta med dig legitimation. Hyresavtalet är ett juridiskt åtagande som innebär såväl ekonomiska som vårdnadspliktiga skyldigheter. Vid kontraktsskrivningen får du all nödvändig information av hyresförmedlingen.

 

Inflyttning

Tillträde

När det väl är dags att flytta in har du tillträde till lägenheten från och med klockan 12.00 den dag hyresavtalet börjar gälla. Är detta en lördag, söndag eller helgdag är det inflyttning kl. 12.00 första vardagen därefter.

Besiktning

Besiktning av lägenheten sker i samband med avflyttning. Det är den utflyttande hyresgästen som bokar besiktningen med fastighetsägaren. Kopia av besiktningsprotokollet finns att få när du hämtar ut nycklarna. Om du upptäcker en skada i lägenheten som inte finns på besiktningsprotokollet måste du höra av dig inom en vecka efter inflyttning.

Elabonnemang

Vi skriver över elabonnemanget på dig innan du flyttar in. Du väljer själv vilken leverantör av el du önskar. Om du inte gör något eget val ansluts boende i Piteå till PiteEnergi och boende i Älvsbyn till Vattenfall.

Värme och vatten

Kostnad för uppvärmning ingår i hyran. Kostnaden för varm- och kallvatten ingår i hyran i vissa fastigheter, i andra debiteras du för din förbrukning. De flesta fastigheter är anslutna till kommunens fjärrvärme.

Internet och TV

I de flesta fastigheter finns internetanslutning indraget i huset. Du tecknar abonnemang själv. På Strömbacka Strand och Storgatan 18 ingår internetanslutning i hyran. De flesta hus har Telenors kabelTV. Där ingår paketet T1 Bas. På Strömbacka strand kommer TV-lösningen från Viasat och ett tiotal kanaler ingår i hyran. På Storgatan 18 kan du teckna TV-abonnemang via stadsnätet. I Älvsbyn är fastigheten uppkopplad mot stadsnätet och basutbud på TV:n kommer från Boxer.

Nycklar

Vid inflyttningen får du tre originalnycklar till lägenheten och ibland även extra nycklar till port, tvättstuga, motorvärmare mm. Tänk på att nycklar är en värdehandling och att det kan bli kostsamt om du tappar bort en nyckel